Senaste aktivitet


Berättarkvällen 28 oktober 2015

Berättarkvällen i sockenstugan blev en lyckad tillställning. Sällskapet i som samlats i den mörka oktoberkvällen fick ta del av stora som små anekdoter om, byggnader, folk och fä. Utifrån ett bildspel med bilder av varierande ålder galopperade berättelserna fram genom tid och rum. Bilder på personer gav exempelvis mustiga historier om bravader som inte ens den mest fantasifulle skald mäktat med att dikta upp. Mer information hittar du i nästa nummer av Änglabygden (År 10 nummer 1) som kommer ut i början av 2016.

 

Midsommarfesten 2015

Vattholma i midsommartid är en formidabel störtflod av allt det som går under epitetet ”En traditionell midsommar”. Folkmusik och folkdansare, massor av livemusik (Thomas Di Leva, Gladys Del Pilar, The Bobos, Dizcover band, Biim Frischenfeldt, Tensta Spelmanslag mfl)  av allehanda slag, kafé i vacker miljö. Ringdans för barnen, dragkamp, utställning, lotterier, chokladhjul och mycket mycket mer.

 

Påskäggsjakten 2015

Numer är påskäggsjakten en tradition. Återigen samlades massor av barn och deras familjer. -”Ett trvligt sätt att röra på sig tillsammans med barnen”, var en av de närvarande föräldrarnas kommentar. En annan numer utflyttad Vattholmabo gladdes över att det var så många bekanta ansikten, -”som en klassåterträff” löd omdömet.

 

Julmarknaden 2014

En isande kall nordlig vind gjorde julmarknaden till något speciellt. De som var inne i den väl tilltagna marknadslokalen i Nya Tegelstallet i Salsta hade inga problem att stå emot vinden men de som agerade parkeringsvärdar hade det snålare om öronen. Många besökare kom det och tack vare det fick parkeringsvärdarna röra på sig en hel del och man klarade livhanken av denna anledning.

 

Påskäggsjakt 18 april 2014

På långfredagen var det dags för påskäggsjakt, en ny tradition som kanske kommit för att stanna. När vi i styrelsen planerade för denna aktivitet kunde vi aldrig drömma om att så många barn ville delta i jakten efter påskägg! Så många som 90 barn var anmälda och kom med föräldrar och mor- och farföräldrar! Så roligt! Vi hade också hjälp med ponnyridning och hjälp med ansiktsmålning. Barnen och även vuxna kom utklädda och var jättefina. Tack till alla er som bidrog till den trevliga förmiddagen vid kullarna!

 

Midsommarfesten 2014

Publikrekord noterades i arrangörernas anteckningsblock. Lååååånga köer ringlade utanför entrérna utanför trekantens festplats. När årets stora dragplåster Thomas Di Leva intog scenen visste jublet inga gränser. Allsång och kärlek i massor strömmade ut i den kalla natten. Alla som var på plats denna afton förstod direkt att denna midsommardagsnatt för alltid skulle etsa sig in i medvetandet.

Julmarknad 8 dec 2013

Den 2:a advent var det åter dags för vår traditionella julmarknad, i år tillbaka på hemmaplan, i Wattholma bruk. Vädergudarna var verkligen med oss och gav oss en riktig vintermarknad med snö och julstämning. Besökarna var både gående och bilburna och de kom i en jämn ström hela dagen. Till barnens förtjusning hade vi även i år besök av tomten, som hade rest ända från Dalarna. Ponnyridningen var också populär och vår egen fiskdamm hade gott om besökare. Tack alla ni som kom och tack till alla försäljare samt ett tack till er som alltid ställer upp när vi i styrelsen behöver hjälp, så att vi kan genomföra julmarknaden år efter år.

Julmarknad 9 dec 2012

Julmarknaden hade vi i år förlagt till Ängeby. En perfekt julmarknadplats, gott om utrymme och ett underbart väder, trots -15 grader. Kylan bidrog säkert till att besökarantalet var lite färre än vanligt men de som letade sig till Ängeby fick uppleva en riktig julstämning, många försäljare, ponnyridning, m.m.  Tack till alla er som var där. Kaffestugan var öppen och var en bra plats att värma sig på. Även bagarstugan var öppen och där bakades det tunnbröd hela dagen. Tomten hade kommit ända från Leksand för att förgylla dagen för alla barn och vuxna. Ett jättestort tack till Mats Pettersson som upplät sin gård och sin tid till föreningens julmarknad. Mats arbetade i flera dagar med att ställa i ordning lokalerna och att röja snö, med fulll energi och alltid lika positiv.

Familjedag på Trekanten

Lördag 29 september ordnades en familjedag med 4 H på Trekanten. Vi gästades av en get, ett får, en gris, två höns och en kanin. Djuren trivdes med all uppmärksamhet och den lilla grisen jobbade intensivt hela dagen med att plöja upp sin lilla hage.
Trots ett envist höstregn kom många för att hälsa och klappa på djuren. Kul att se att så många trotsade vädret!
Vi grillade korv och det fanns också möjlighet att gå en liten tipspromenad där alla barn vann varsin klubba.
Tack till er från Brunna som kom till Trekanten med era hästar så att alla barn som ville kunde prova på att rida.
Tack också till Astrid och Lisbeth som hjälpte oss med kaffeserveringen och dessutom hade med sig hembakta bullar.

Midsommarfirande 2012

Midsommarfirandet för 2012 är över och det har varit en fantastisk helg. Besökare strömmade till Trekanten båda dagarna och köerna utanför entrén växte. Tack alla ni som besökte oss under midsommarfirandet! Det är fantastiskt att så många hittar till Vattholma och midsommarfirandet på Trekanten. På midsommaraftonen restes midsommarstången och dansen startade. Efter dansen bjöds alla barn på glass. Årets Trekanting utsågs som i år blev tre personer. Utanför entrén kunde barnen prova på ponnyridning och inne i Kyrkans hus hade Lena församling öppnat café samtidigt som Wattholma kultur- och hembygdsförening arrangerade konstutställning av konstnären Fredrik Kylberg.  Kvällen började med ett barndisco innan det lokala bandet, Milltown Saints, sjöng och spelade, till publikens förtjusning. Midsommardagen startade med att Lena församling ordnade gudstjänst vid Trekanten. Sedan bjöds det på uppträdande av Småänglarna och ett lokalt ungdomsband spelade innan Mercury band intog scenen. Efter detta var den stora publiken uppvärmd och förväntansfull inför intåget av dragkamparna från Vattholma, Tensta, Rasbo och Kilen. Som traditionen bjuder är hemlighetsmakeriet stort vad gäller utstyrseln och i år hade Trekanten besök av mängder av clowner, munkar, nunnor, actionhjältar, militärer, m.m. Kilen bjöd som så många år tidigare på en rafflande show med sitt otroligt häftiga trummande. Vad vore dragkampen utan alla dessa underbara människor som kommer hit i rader av traktorer och förvandlar Vattholma till en dragkampsmetropol!!! Vi skall väl också avslöja att i år gick Kilen segrande ur dragkampen, ett stort GRATTIS till Kilen! På kvällen spelade The Bobos upp till dans med Peter Larsson som gästartist och det var många som smittades av dansglädjen och bjöd upp till dans.
ETT STORT TACK TILL ALLA ER SOM HJÄLPTE TILL UNDER MIDSOMMARDAGARNA!!!
Till nästa år hoppas vi på ännu fler som vill hjälpa till så att midsommartraditionen lever vidare i Vattholma!

Guidning Lena kyrka 6 maj 2012

Den 6 maj arrangerade Wattholma kultur- och hembygdsförening i samarbete med Lena församling en guidad visning av Lena kyrka. Gunnar Redelius var vår guide inne i kyrkan och Alf G Lindström guidade på kyrkogården. I samband med guidningen bjöd Wattholma kultur- och hembygdsförening på kaffe och smörgås i sockenstugan. Vårsolen visade upp sig och ca 35 st hade hörsammat vår inbjudan.

Julmarknad 4 dec 2011

I år var julmarknaden förlagt till Salsta slott, på bottenvåningen och ute på slottsgården. Det blev en enorm tillströmning av glada och nöjda besökare och försäljare vilket var otroligt roligt. T o m jultomten hade hittat till slottet. Även om vädret inte riktigt var med oss så infann sig ändå julstämningen. Tack till alla som var där och gjorde julmarknaden till en fin tradition.

Julmarknad 5 dec 2010

Den återkommande julmarknaden hade i år flyttat till IOGT-NTO lokalerna vid IP. Vi vill tacka alla besökare och försäljare som gör detta möjlligt.

 

 

30 Maj. Brunnsdrickning vid Kunsta trefaldighetskälla.

Detta hade inte kunnat ske om inte styrelsen den 9 maj 2009 tog fram såg och yxa för att framröja ”Kunstahelsobrunn”eller ”Kunsta trefaldighetskälla”.

Som  vänstra bilden  visar nedan syntes föga av källan. Men efter mycket slit stod källan klar på eftermiddagen.

30 maj 2010

Mellan regnskurarna vågade ett 20 talet personer sig i väg till Kunsta trefalldighetskälla för att drickabrunn. Äntligen har den gamla traditionen återupptagits.

Tåget gick, under spelande av gånglåt,  från Trekanten via Backa ner till källan intill Björklingevägen. Gunnar Norman berättade för oss om brunnsdrickandet. Därefter spelades visor av de spelmän som kom från orten. Det kalla källvattnet lät väl smakas.

uppsamling askadare

Foto Patrik Enefjord

 

9 Maj. Guidning på Gödåkersgravfält, Tensta

En strålande försommardag samlade ett 20 talet medlemmar för att lyssna till arkeologen Mats G Larsson som guidade oss genom den del av gravfältet som tillhör Tensta församling. Gamla gravar, offerbrunn och många teorier både från Mats och medlemmarna. Tack för en trevlig eftermiddag.

matskruka

Foto: Patrik Enefjord

Konstutställning med Christina Lundgren Alm (1911-76) under midsommarhelgen 2009

För tredje året i rad anordnade WKHF en konstutställning under midsommarhelgen med alster utförda av konstnärer med anknytning till vår bygd. Denna gång hade turen kommit till yrkeskonstnären Christina Lundgren Alm (1911-76) som i större delen av sitt yrkesverksamma liv var bosatt i Stenby, Wattholma. Tack till alla som gjorde utställningen så lyckad! Läs mer i nästa nr. av Änglabygden.

Ett särskilt TACK till Åsa och Tord Lundgren för många trevliga stunder och ett givande samarbete!

Konstutställning Midsommar 2009
Konstutställning Midsommar 2009 Konstutställning Midsommar 2009 Konstutställning Midsommar 2009 Konstutställning Midsommar 2009

MUSIK PÅ SALSTA 6 JUNI 2009

För tredje året i rad genomfördes ”Musik på Salsta” i WKHF:s regi. För första gången var föreställningen offentlig. Efterfrågan på biljetter var så stor att två föreställningar kom att genomföras. Båda fyllde kungssalen med begeistrade åhörare.
Musikerna som genomförde de uppskattade konserterna bestod av violinisten, dirigenten och kompositören Roland Thalén samt 18-åriga pianisten Vincent Johansson – båda från Vattholma. Dessutom medverkade sångerskan Malin Brännlund och pianisten Adam Dahlström.
Den breda reportoaren som musikerna framförde hade inslag av barockmusik, folkmusik och moderna ballader.

 

Bilder på spelmännen
Bild på spelmännen.
Från vänster Roland Thalén, Adam Dahlström, Malin Brännström och Vincent Johansson.

Denna upplaga av ”Musik på Salsta” var ett samarbetsprojekt mellan WKHF och flera andra aktörer.
SFV som gör ett bra arbete i upprustningen av slottet vilket också märktes tydligt!
Salsta Slott Krog och Konfersens som ansvarade för mat och dryck. Bra kvalité till rimligt pris i en trevlig miljö!
Olivia Naue som ansvarade för guidningen av slottet på ett uppskattat sätt!
Ponnyridningen på hästarna Jarotte och Isak som var en populär upplevelse för många av de yngre besökarna. Och för det får vi tacka Jenny och Lovisa Grandin samt Cecilia och Anna Peterson.
Till ALLA ni andra som också medverkat till en mycket trevlig dag på Salsta slott framförs ett stort TACK!

Möjligheten att även i fortsättningen göra något riktigt bra av ”Musik på Salsta finns. Musiker som anmält sitt intresse till eventuellt kommande konserter finns också. Vem vet hur hur nystarten av ”Musik på Salsta” kommer att sluta? Spännande!

 

April -Rundvandring vid Salsta gruvor

Den 26:e april slöt 30-tal medlemmar upp för en guidad rundvandring vid Salsta gruvor.
Tack Martin och Håkan Sjöström för en trevlig guidning.    Malin HörnerbroKnallen MatsJulmarknad Foto: Patrik Enefjord

 

Dec – Julmarknad i Vattholma Bruk

Föreningens julmarknad i Vattholma Bruk har blivit en uppskattad tradition som årligen lockar flera tusen besökare. Årets upplaga genomfördes i en stämningsfull atmosfär där både ung och gammal fann sig tillrätta. Att det också var mycket som lockade bland de 47 stånden kan man ana – för till nästa år vill knallarna och besökarna återkomma. Att detta är sant kan knallen Mats intyga. (foto: Einar Rystedt)
Övriga bilder är tagna av Parik Enefjord och visar både Lena kyrkokör och mängder av besökare.
Malin Hörnerbro Knallen Mats Julmarknad Julmarknad
Foto: Einar Rystedt Foto: Patrik Enefjord
Julmarknad Julmarknad Julmarknad

Nov – Guidning av Anna Nilsén i Lena kyrka

En intressant guidning av Lena kyrka och och ett trevligt föredrag i sockenstugan genomfört av Anna Nilsén fick omkring 30 personer uppleva sönd. den 9 nov. Allt inbäddat i en trevlig atmosfär med hembakat bröd till kaffet, blommor och marschaller m.m. Ett stort TACK till alla medverkande!
Altarskåp Intresserade åhörare Kyrkmålning Anna Nilsén
Foto: Patrik Enefjord
Anna Nilsén berättar Samling kring altartavlan
Foto: Einar Rystedt

Juni – Konstutställning av Elis Ekholms tavlor i Midsommar

Vi tackar familjen Ekholm för ett gott samarbete i samband med konstutställningen av Elis Ekholms tavlor i midsommar, Björn och Eva (på bilden) samt Gusthen och Astrid ! Utställningen blev väldigt uppskattad!
Konstutställning av Elis Ekholm. Eva och Björn Konstutställning av Elis Ekholm Konstutställning av Elis Ekholm

Maj – Tensta spelmanslag i Salsta slott

En mycket lyckad tillställning i en fullsatt kungssal i Salsta slott erbjöds oss alla. Det tackar vi Tensta spelmanslag för. Ett stort TACK! Om inte förr så förstår vi nu er berömmelse!
Tensta spelmanslag i Salsta Tensta spelmanslag i Salsta Tensta spelmanslag i Salsta Tensta spelmanslag i Salsta
Fotograf: Einar Rystedt

April – Rundvandring i Wattholma

Maud Wendin genomförde sönd. 27 april 2008 en uppskattad rundvandring genom Wattholma. Ett stort TACK!
Rundvandring Rundvandring
Fotograf: Einar Rystedt